Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntetés

Ma igazán büszkék lehettünk gölleiségünkre. A megyehét keretében került átadásra három helyi értékünk Megyei Értéktárba vételét dokumentáló oklevél. (út menti keresztek, a bélyeges tégla kiállítás és a kálvária) A Kapos TV szerdai Géniusz adásában látható az ünnepség. A Megyei Bizottság vezetője kiemelte helyi értéktár bizottságunk tevékenységét. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett munkánkban, programjainkban.

Tóbiás Ernőné

Helyi Értéktár Bizottság elnöke

 

Ütegállás a Drávánál, harangláb és a göllei keresztek

Az Örökségünk-Somogyország Kincse Díjjal kitüntettek egyből a Somogyi Értéktárba kerülnek, ezzel együtt 104 megyei értéket tartunk nyilván, mondta Vörös Tamás, a megyei értéktár bizottság elnöke. Az idén tizenkét értékkel gyarapodtak. A hungarikumokról szóló törvény után felgyorsult, ám mára lelassult a folyamat, és csak 28 település alapított helyi értéktárat. Megemlítette a gölleieket, ahol találkozókat is szerveznek, és a kaposmérőieket, ahonnan a legtöbb javaslat érkezik.
Ennek megfelelően Göllén három értéket is avattak. A falu útmenti keresztjeit helyi családok állították hálából vagy fogadalomból. A 14 kereszt közül a legrégebbi 250 évvel ezelőtt épült, a legfiatalabb 1981-ben. Elismerték a göllei kálváriát, amely a helyi temető mesterséges dombján áll. A 14 stáció és a keresztek árát szintén a helyi családok adták össze, és az ő jóvoltukból újították fel 2006-ban. Megyei érték lett a göllei bélyeges téglagyűjtemény, amely 500 darabot számlál. A Monarchia korában a téglákat égették ki hasonló formában. A díjat a tulajdonos Őri Nándor vette át.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kultura/az-1848-as-utegallast-is-somogy-kincsekent-dijaztak-702279/

Comments are closed.