Helyi Érték Nap beszámoló

2016. április 16-án “Helyi Érték Napot” szervezett az önkormányzat a helyi értéktár bizottsággal összefogva Göllében. A rendezvény célja a helyi értéktárba felvett 4 helyi érték:

DSCF5459Fekete István írói munkássága- emlékház,  -Gölle út menti keresztjei,  Göllei kálvária,  Bélyeges téglák Magyarországon- Bélyeges tégla kiállítás  bemutatása, két települési értékünk megyei értéktárba kerülésének megünneplése, közös családi szabadidős program kicsiknek, nagyoknak.
Reggel 9 órakor a Fekete István emlékháznál mintegy  50  fő gyülekezett kerékpárral  gyalogosan, vagy autókkal. Legfiatalabb résztvevőt anyukája a nyakába akasztott hurcolóban hozta, legidősebb érdeklődőnk hetvenes éveiben járt. Egy rövid tájékoztatót  tartottam bizottságunk tevékenységéről és a nap programjáról, majd kiosztottuk  a nevezési lapokat. A nevezési lapra kellett az egyes  helyi értékeknél  a megjelenést igazoló pecséteket  gyűjteni. Aki a négy érték közül legalább három részvételi pecsétjét begyűjtötte,  meghívást nyert a programot lezáró GÖLLEI ebédre. Megjegyzem minden indulónak meglett mind a  négy  pecsétje.

DSCF5531Az emlékház gondnoka méltatta Fekete István írói munkásságát és tárlatvezetést tartott az érdeklődők részére. Az óvodás illetve a kerékpárral nem rendelkező  gyermekek itt maradhattak kézműveskedni, Vukká válni egy arcfestéssel, Vukkot keresni vagy a szomszédos  művelődési házban” épületben Vukot nézni. Ők innét később a Bélyeges tégla kiállításra mentek, ahol tovább folytatták a kézműveskedést. (téglát, gipsz formákat önthettek)  A felnőttek, és a kerékpárral rendelkező gyerekek vagy kerékpárral, vagy gyalogosan, vagy autókkal továbbmennek a temetőbe, ahol Szalai Jeremiás atya mutatta be ” a Kálvária dombot, beszélt helytörténeti, vallási jelentőségéről. Itt rögtön indul a harmadik program, az Út menti keresztek végig látogatása, melynek programfelelőse a polgármesterünk és HÉB  egyik tagja volt. 14 keresztünk van, melyből aki hetet , a település belterületén lévőket végigjárja, teljesítette ezt a feladatot. Olyan lelkesek voltak a résztvevők és olyan kellemes hangulat alakult azonban ki, hogy szinte mindenki kiment még két külterületen található kereszthez is. Így kb öt kilométeresre sikeredett a kerékpáros program.

DSCF5555Kicsit kifulladva, kipirulva, de vidáman érkeztek meg  a  negyedik állomáshoz, mely a bélyeges tégla kiállítás volt, ahol a kiállítás megtekintésén túl lehetőség volt saját monogramos kis tégla elkészítésére, gipsz formák öntésére is, Őri Nándor bélyeges tégla gyűjtő, kiállító irányításával.
A program során nem fogytunk, inkább még csatlakoztak hozzánk a többiektől kedvet kapó  résztvevők.

Településünk az elmúlt évben szerepelt az Íz őrzők műsorában és az ott bemutatott ételek közül készítette el egyiket Oláh László, mindenki megelégedésére. Kísérő  programja volt a napnak a helyi érték nap borának megválasztása, mely főleg a férfi társaság körében aratott elismerést.

Boldog voltam ezen napon, csakúgy mint a többi résztvevő, mert láttuk munkánk gyümölcsét, Gölle értékeit, egy újabb célt, amelyért össze tud fogni a falu. Meg kell köszönnünk a helyi érték program szikráját adó Nemzeti Művelődési Intézet munkatársainak és a helyi értéktár létrehozását támogató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a Hungarikum bizottságnak, hogy ráirányította ismét a figyelmet  arra, hogy vidéken, a kis falukban is rejlenek kincsek.

Gölle, 2016. április 20

Tóbiás Ernőné
HÉB elnök

 

Comments are closed.